Vad är en Husvagn?

En husvagn är ett tillkopplat släp, en släpvagn som man kopplar till en bil. Det finns alltså ingen ratt eller motor i en husvagn, till skillnad från en husbil. För att åka måste man alltså ha kopplat vagnen till en bil. (Jag kopplade min Polarvagn till min Volvo och det fungerade utmärkt!)

En husvagn är fylld med husinredning, exempelvis sängar, toalett, mindre kök, dusch och soffor som gör det möjligt för en människa att bo i, under exempelvis en roadtrip eller en campingresa. Ett portabelt hus skulle man kunna kalla det. Det finns olika storlekar och modeller på husvagnar, allt från stora och små vagnar till amerikanska trailer-modeller och retrovagnar.

Husvagn | Min Polarvagn | Polarpriset.seÅr 1932 var inledning på husvagnseran i Sverige, det var då den första husvagnen tillverkades. Vi spolar framåt till 1977, året då husvagnsförsäljningen slog rekord i landet, och år 1985 där en större revolution skedde, husbilen uppfanns. Det finns en stor skillnad mellan en husvagn och en husbil, den största skillnaden är att husbilen inte är eller kräver ett tillkopplat släp. Det är alltså allt i ett, med både motor, ratt och husinredningen.

Självklart finns det både fördelar och nackdelar med båda. En stor fördel med en husbil är att det är som att köra en vanlig bil, till skillnad från husvagnen som är ett tillkopplat släp, och som vid backning kan skapa stora problem för en ovan förare. Den stora nackdelen är dock att hela huset är med i alla situationer, när man campar med en husvagn är det inga problem att koppla ifrån bilen för att utföra ett ärende, men det är inte möjligt med en husbil, vid ett ärende måste allt och alla med. Ur ett familjeperspektiv är det kanske mer optimalt med en husvagn, där barnen har friare yta att springa och leka på.